Markus Pettersson Biografi Svenska

Print Friendly, PDF & Email

Markus Pettersson tenor Biografi Svenska

Markus Pettersson är en ung, svensk tenor som är särskilt uppskattad för sin vackra, expansiva röst, passionerade timbre och uttrycksfulla scenspråk. Denna säsong är han engagerad på GöteborgsOperan som Nathanael i Hoffmanns äventyr och gjorde även inhopp som Spalanzani nyligen.

Markus debuterade nyligen som Max i Friskytten (Weber) på Ringsakeroperaen i Norge där han tidigare medverkat i ”Viva Verdi” och då sjungit Duca, Alfredo och Fenton.

På GöteborgsOperan har Markus tidigare varit engagerad i flera roller som Léonard i La ville morte (Boulanger), Beppe i Pajazzo (Leoncavallo), Fritiof i Fritiofs saga av tonsättaren Elfrida Andrée med libretto av Selma Lagerlöf, Remendado i Carmen, Mats i Kronbruden av Ture Rangström och Gaston i la Traviata.

Bland andra roller kan nämnas debuten som Rodolfo i La Bohème med Skånska Operan, Don José i Carmen med Opera på Österbybruk, Juan i Don Quijote (Massenet), Pong i Turandot (Puccini), Don José i Carmen och Gaston i La Traviata på Folkoperan, Fenton i Falstaff på Läckö Slottsopera och Steuermann i Den flygande Holländaren (Wagner) på Opera på Skäret.

Markus Pettersson är också en ofta anlitad konsertsolist och hans repertoar inkluderar Verdis Requiem, Mozarts Requiem, Haydns Skapelsen, Puccinis Messa di Gloria samt Rossinis Petite Messe Solennelle. Han har även framträtt under Kirsten Flagstad festivalen och under nationaldagsfirande i svensk television. Vid Göteborgs Konserthus har han framfört kända operor i konsertform däribland operor såsom MacBeth (MacDuff), Le Villi (Roberto) och Cavalleria Rusticana (Turiddu).

Markus är utbildad på Operahögskolan i Stockholm (numera institutionen för Opera) och har en Bachelor och Masterexamen. Han har fått flera stipendier och utmärkelser såsom Jussi Björlingsällskapets pris 2015, stipendium ur Marianne och Sigvard Bernadottes Konstnärsfond 2013, Bollnäs Kulturstipendium 2013, William Lind 2012, Anders Wall Confidencen 2012, Christina Nilsson 2011.

 

Print Friendly, PDF & Email