Jutta Holmberg Biografi Svenska

Print Friendly, PDF & Email

Jutta Holmberg sopran Biografi Svenska

Den finska högdramatiska sopranen Jutta Holmberg utexaminerades 2006 från operasektionen vid Sibelius-Akademin i Finland, där hon erhöll sitt sångdiplom med högsta betyg (Master of Music). Hennes sångpedagoger inkluderar Cynthia Makris och Ritva-Liisa Korhonen. Sedan 2018 har hon regelbundet arbetat med Uwe Griem och Klaus Sallmann i Berlin. Hon har deltagit i flera masterclasses, bland annat med Alessandro Amoretti, Larissa Gergieva, Betsy Jolas och Fiorenza Cossotto.
Hon var en av finalisterna i Timo Mustakallios sångartävling 2002 och fick meritpriset i Villmanstrands nationella sångartävling 2004. År 2006 tilldelades hon Bayreuth-stipendiet av det finska Wagner-sällskapet. År 2019 var hon stipendiat i Päivi och Paavo Lipponens stiftelse. 
Jutta sjöng sin debutkonsert med framgång i september 2008 tillsammans med 
pianisten Kristian Attila. Under åren har hon sjungit en rad operaroller på scen, bland annat Tatjana och Larina i Tjajkovskijs Eugen Onegin, Donna Elvira i Mozarts Don Giovanni, Leonora i Verdis Il Trovatore och titelrollen i Puccinis Tosca, bland andra.
Under de senaste åren har hennes röst vuxit till dramatisk sopran och hennes repertoar inkluderar hjältinnor som Wagners Brünnhilde, Gerhilde och Tredje Nornan, samt titelrollen i Puccinis Turandot. År 2020 valdes hon ut till den internationella Lauritz Melchior-tävlingen för Wagner-röster.
Utanför operascenerna ligger också stort fokus på konsertrepertoar. Hon har sjungit sopransolot i Beethovens 9:e symfoni både i Hong Kong och i Portugal.  Nyligen har hon sjungit Mussorgskijs sångcykel ”Sånger och danser om döden” med pianisten Kiril Kozlovsky och var solist i Dvořáks Requiem i Helsingfors, Finland.
Print Friendly, PDF & Email