Ulrika Tenstam Biografi Svenska

Print Friendly, PDF & Email

Ulrika Tenstam mezzosopran Biografi Svenska

Ulrika Tenstam är en artist med brett register både vokalt och sceniskt. Sedan hennes sensationella debut som Clytemnestre i Glucks Iphigenie en Aulide på Drottningholm Slottsteater och det stora genombrottet som Delila av Saint-Saëns har hon lovordats för sina starka rolltolkningar.

Ulrikas mezzosopran har en rik färg från ebenholtssvart botten till en glimrande höjd. Detta i kombination med intensiv dramatik och transparent sensibilitet i uttrycket gör henne till en inlevelsefull sångartist. Karriären spänner över hela mezzorepertoaren från inledningsvis Mozart, Rossini och Offenbach (Ramiro i La Finta, Marcellina, Rosina, Melibea i Resan till Reims, Sköna Helena och Nicklausse i Hoffmanns äventyr) till Bizet, Richard Strauss, Verdi och Wagner (Carmen, Amman i Die Frau ohne Schatten, Amneris, Ulrica i Maskeradbalen och Magdalena i Mästersångarna). Det är främst i det dramatiska facket hon firat sina största konstnärliga triumfer.

Denna säsong är Ulrika aktuell i den nyskrivna operan Under en kvinnas hjärta som uruppförs av Piteå Kyrkoopera. Kompositör är Sven-David Sandström och librettist Leif Janzon, regi av Mira Bartov. Ulrika sjunger rollen som Anna.

Bland roller under senare tid kan nämnas Brigitta i Die Tote Stadt, Lucia i Cavalleria Rusticana, La Cieca i La Gioconda av Ponchielli, Ulrica i Maskeradbalen, Herodias i Salome, Berta i Barberaren i Sevilla samt Baba i Rucklarens väg.

Ulrika medverkade även i Norrlandsoperans uppmärksammade uppsättning av Snödrottningen – en familjeopera baserad på en HC Andersen-saga med musik av Pierangelo Valtinoni – där hon sjöng rollerna Farmor, Blomfrun och Lappkvinnan. Andra uppmärksammade rolltolkningar är Kulturministern i urpremiären av Österlings opera Näsflöjten på Vadstena-akademien och Frau von Luber i Weills Silversjön på Folkoperan. Bland de dirigenter Ulrika Tenstam sjungit under kan nämnas Arnold Östman, Köhler, Franz Welzer Möst, Neeme Järvi, Sixten Ehrling och Antonio Papanov.

Ulrika är flitigt engagerad som konsertsolist i t.ex. Beethovens 9:a, Verdis Requiem, Bachs samtliga oratorier och Mahlers Das Lied von der Erde och 8:e Symfonin. Hon har en förkärlek till kammarmusik och har medverkat i en rad konserter med romanser och annan kammarmusik som Respighis Il Tramonto med stråkkvartett.

Ulrika Tenstams bredd har även fört henne till rena skådespelarroller (Herr Moliére går igen), experimentella uppsättningar som Berndt Egerbladhs Mitt hjärta brister på Folkoperan och koreograferade uppsättningar i exempelvis Mahlers das Lied von der Erde med Hong Kongs Danskompani ochi rollen som Carmen i en uppsättning på Göteborgsoperan. För sin roll som Zarah Leander på Folkoperan kritikerrosades hon för sin helgjutna gestaltning med allt från operasång till smäktande schlager och skärpa i repliken. Ulrika har även sjungit Julie i musikalen Showboat.

Ulrikas flexibla röst har också varit lyckosam i atonal/ nyskriven musik, där kraven på teknisk kontroll och styrka är av största vikt; exempelvis Mc Beth2 av J Sandström och Alban Bergs Lulu.

Hon har gästspelat utomlands med Melibea i Rossinis Resan till Reims på Pragoperan, Magdalena i Wagners Mästersångarna på Brysseloperan, alt-solist i Mahlers Das Lied von der Erde i Hong-Kong, altsolist i Pergolesis Stabat Mater i Montpellier med Barbara Hendricks och Drottningholms Barockensemble och altsolist i Bachs h-mollmässa i Österrike.

Print Friendly, PDF & Email