Olof Boman Biografi Svenska

Print Friendly, PDF & Email

Olof Boman dirigent Biografi Svenska

Olof Boman befinner sig mitt i en internationell karriär som opera- och konsertdirigent och raden är lång av kritikerrosade framföranden de senaste åren. Särskilt efterfrågad är han då det gäller barockens, klassicismens och den tidiga romantikens musik, och han arbetar regelbundet med både moderna orkestrar som Konzerthausorchester Berlin och Bremer Philharmoniker samt med orkestrar som spelar på originalinstrument, bl a Akademie für Alte Musik och Balthasar Neumann Chor und Ensemble. Han var under åtta år konstnärlig ledare för Glogerfestspillene i Norge och har flera år innehaft ett kontrakt som Förste gästdirigent vid Theater Bremen.

Inför säsongen 2019 blir Olof Boman konstnärlig ledare för Confidencens internationella operafestival, ett nytt festivalprogram där Sveriges äldsta rokokoteater Confidencen är utgångspunkt för en serie iscensättningar av opera, dans och konserter.

Andra aktuella projekt denna säsong är ett projekt baserat på musik av Bach på NorrlandsOperan, Orfeo ed Euridice i Trondheim, en turné i Danmark och på Island med Orkester Norden, konserter med Norska Blåsensemblen i Halden, konserter i Trondheim, Köpenhamn, Amsterdam och Antverpen. Olof är även inbjuden till Glogerfestpillene, denna gång som gäst.

Olof Bomans stora kunskap om, och intresse för, vokalmusik har gjort honom till en efterfrågad operadirigent och raden är lång av kritikerrosade operaframföranden de senaste åren, bland andra Il Giardino d’Amore av Alessandro Scarlatti samt Proserpin av den svenska kompositören Joseph Martin Kraus på Musikfestspiele Potsdam Sanssouci, Oreste (Händel), Orlando furioso (Vivaldi), Maria Stuarda och Lucia di Lammermoor (Donizetti), Barberaren i Sevilla (Rossini), The Fairy Queen (Purcell) på Theater Bremen samt Orfeo ed Euridice (Gluck) på Norrlandsoperan.

Med Berlinorkestern Solistenensemble Kaleidoskop har Olof Boman flera opera- och konsertprojekt bakom sig. Bl a har de tillsammans med modedesignern Vivienne Westwood turnerat med föreställningen Semele Walk i Australien och Sydkorea samt spelat en uppmärksammad uppsättning av Claudio Monteverdis opera L’Orfeo med Electro Clash-sångaren Peaches i huvudrollen på HAU 1 i Berlin. En uppsättning som fick Frankfurter Allgemeine Zeitungs recensent att utnämna den till den ärligaste, mest berörande operaproduktionen i Berlin under 2012.

Boman har även arbetat med andra välrenommerade orkestrar som exempelvis Kammarakademie Potsdam, Bremer Philharmoniker, Concerto Köln, Barokksolistene, Trondheimsolistene, Trondheim Symfoniorkester, Aalborg Symfoniorkester samt en rad svenska orkestrar. Han har även arbetat med många av Europas bästa körer som t ex Radiokören, Eric Ericssons Kammarkör, RIAS Kammerchor i Berlin, Det norske solistkor, Vocalconsort Berlin samt Danska radions vokalensemble (DR VokalEnsemblet).

Ett av Olof Bomans signum har blivit de kreativa programval han presenterar, där den gamla musiken möter den helt nya på olika sätt. Tillsammans med den norska sopranen Isa Gericke var Olof under åren 2009-2016 år konstnärlig ledare för Glogerfestspillene i Kongsberg, Norge, en festival som under dessa år utvecklades till en internationellt erkänd musikfestival och där ett kreativt programarbete gett ringar på vattnet för uppdrag på andra europeiska festivaler.

Print Friendly, PDF & Email