Nils Gustén Biografi Svenska

Print Friendly, PDF & Email

Nils Gustén bas Biografi Svenska

Nils Gustén är en ung basso cantante med en vacker timbre, stark scennärvaro och en särskild talang för komiska roller. Säsongen 2021-22 är han aktuell som Tom i Maskeballet på Det Kongelige Teater i Danmark samt i produktionen Amadeus på Helsingborgs Stadsteater. Nästa säsong återkommer han till Malmö Opera i rollen som Henrik i det nyskrivna verket Snösystern på Operaverkstan på Malmö Opera samt i operan Var är smörgåsen?, Unga på operan på Kungliga Operan i Stockholm.

Bland engagemang nyligen kan nämnas rollen som Mars i Offenbachs Orfeus i underjorden, partiet Hossein i den nyskrivna operan Nordkraft under Copenhagen Opera Festival samt medverkan i Operaverkstans kabaré Inget får hejda premiären, Malmö Opera.

Under sommaren 2019 debuterade Nils som Figaro i Figaros bröllop på Läckö Slottsopera. Bland övriga intressanta engagemang under tidigare säsonger kan nämnas Zuniga i Carmen på Operaverkstan, Bedron i Komedi på en bro av Bohuslav Martinu, Osmin i en fransk samproduktion av Enleveringen ur Seraljen på Opera de Reims, operan i Clermont-Ferrand, Avignon, Rouen, Massy och Reims.

I övrigt kan även nämnas rollen som Colline i La Bohème på Det Kongelige Teater i Köpenhamn, medverkan i Kungliga Operans produktion Min bror är Don Juan på turné i Mannheim, Tyskland, som Döden i Malmö Operas uppsättning av Döden säger nej (eller Kejsaren av Atlantis) komponerad av Viktor Ullmann, medverkan i Larsson Gothes opera om Jussi Björling, i Piteå Kammaroperas uppsättning Boris Christ samt i tragedin Comala och komedin Nina på Vadstena-Akademien.

Nils tog sin Bachelorexamen på Operahögskolan våren 2015. Hans två examensprojekt innefattade Leporello i Don Giovanni (akt1), Ariodate i Xerxes (akt1) och Ulf i Den Bergtagna av Ivar Hallström.

Nils är en alltmer eftertraktad konsertsolist och har bland annat medverkat i Berwaldhallens prestigefyllda Trettondagskonsert under ledning av Patrik Ringborg. I den sakrala repertoaren ingår Mozarts och Verdis Requiem, Haydens Nelsonmässa, Händels Dettingen Te Deum, Rossinis Stabat Mater och Mozarts Kröningsmässa för att nämna några.

2015 fick Nils det hedervärda Confidencenstipendiet från Anders Walls stiftelser och har tidigare fått stipendium från Kungliga musikaliska akademien och Vadstena-akademien där han var med sommaren 2014 i föreställningen Silverskeppet.

Print Friendly, PDF & Email