Klara Ek Biografi Svenska

Print Friendly, PDF & Email

Klara Ek sopran Biografi Svenska

Klara Eks sopranröst har en sällsynt klarhet och skönhet som uppskattas av många av världens främsta dirigenter och orkestrar. Hon har sjungit Mahlers 4 symfoni med London Symphony Orchestra, Chicago Symphony Orchestra, Tonhalle Orchester Zürich, Los Angeles Philharmonic och NHK Orchestra under namn som Bernard Haitink, Gustavo Dudamel och Vladimir Ashkenazy. Nyligen debuterade hon med samma verk på BBC Proms i Royal Albert Hall, då med BBC Wales under ledning av Thomas Søndergaard. Denna säsong är hon aktuell på Malmö Opera där hon medverkar i operettgalan ”En kväll med Thalia”. På samma teater sjöng hon nyligen rollen som Diana i Offenbachs Orfeus i Underjorden.

Klara är särskilt uppskattad för sina insatser inom den tidiga musiken tillsammans med dirigenter såsom René Jacobs, Ton Koopman, Christopher Hoogwood, Antonio Antonini, Ottavio Dantone, Philippe Herreweghe och Alan Curtis. Klara har bl.a sjungit Edilia i Händels Almira på Staatsoper Hamburg under Sébastian Rouland, Clelie i Hasses Leucippo på Oper Köln med Gianluca Capuano, Rosmonda i Porporas Il Germanio in Germanica och Elisetta i Cimarosas Il Matrimonio Segreto på Innsbrucker Festwochen der Alten Musik under Alessandro de Marchi och titelrollen i Händels Berenice på Theater an der Wien, Théâtre des Champs-Elysées och Teatro Real, med Alan Curtis och Il Complesso Barocco, en roll hon även inspelat på CD.

Klara har sjungit sopranpartiet i Händels Messias med bl. a Minnesota Orchestra under Osmo Vänska, Detroit Symphony Orchestra, Charlotte Symphony Orchestra och Nashville Symphony Orchestra med Christopher Warren-Green och National Symphony Orchestra på Kennedy Center i Washington DC med Rinaldo Alessandrini.

Klara debuterade som Susanna i Figaros Bröllop på Det Kongelige Teater i Köpenhamn; en roll hon även sjungit på Staatsoper Stuttgart och Göteborgsoperan. Andra Mozartroller är Pamina i Trollflöjten på Staatsoper Stuttgart, Erste Dame i samma opera på La Monnaie i Bryssel, Papagena på Drottningholms Slottsteater, Ilia i Idomeneo på Den Jyske Opera, Despina i Cosi fan Tutte på Folkoperan i Stockholm och Den Jyske Opera och Grevinnan i Figaros Bröllop på Hokutopia-festivalen i Tokyo. Klara har även spelat in flertalet Mozart operor med Ian Page och Classical Opera/The Mozartists; se diskografi nedan.

På konsertscenerna har Klara bl.a sjungit Haydns Die Schöpfung med Chicago Symphony Orchestra och Bernard Haitink, samma verk under Helmuth Rilling både med NSO i Washington DC och med Sjællands Symfoniorkester i Tivolis Koncertsal, Bachs Magnificat med Berliner Filharmoniker och Ton Koopman, Alban Bergs 7 Frühe Lieder med Nikolaj Znaider med Orquesta de Valencia på Palau de la Música och Die Jahreszeiten med Strasbourg Philharmonic Orchestra och Adam Fisher. Klara gjorde sin debut med Hallé Orchestra Manchester i Beethovens 9 Symfoni under Nikolaj Znaider, ett verk hon även inspelat med Copenhagen Phil och Lan Shui. Med Svenska Kammarorkestern har Klara bl. a. sjungit Mozarts C- mollmässa under ledning av Nikolai Znaider.

Bland andra aktuella höjdpunkter kan bl.a nämnas Gretchen i Schumanns Szenen aus Goethes Faust med DR Symfoniorkester under ledning av Michael Schønwandt, Griegs Peer Gynt med Göteborgssymfonikerna under ledning av Alain Altinoglu på Göteborgs Konserthus och sedan på Europa turné, då med Marc Soustrot. Samma verk sjöng hon nyligen med Birmingham Symphony Orchestra och Mirga Gražinytė-Tyla.

Förra säsongen medverkade Klara i Norrlandsoperans ”Vi – en okänd opera av Bach?” och hon gestaltade rollen som Euridice i Glucks Orfeo ed Euridice med Trondheim Symfoni Orkester & Opera.

Diskografi

Mozart; Melia i Apollo et Hyacinthus Ismene i Mitridate
Costanza i Il sogno di Scipione
The A-Z of Mozart Opera

Händel; Titelrollen i Berenice
D. Scarlatti; Seleuce i Tolomeo ed Alessandro Beethoven; Symfoni nr 9

Print Friendly, PDF & Email