Katarina Dalayman Biografi Svenska

Print Friendly, PDF & Email

Katarina Dalayman sopran Biografi Svenska

Katarina Dalayman har en lång och prestigefull internationell karriär i det dramatiska sopranfacket och hon har samarbetat regelbundet med många av dagens allra främsta dirigenter. Hon är känd för sina berörande dramatiska tolkningar av operalitteraturens främsta rollkaraktärer kombinerat med sin stora musikalitet.

Bland de roller hon framträtt med på operascener över hela världen finns bland andra Isolde (Tristan och Isolde), Marie (Wozzeck), Lisa (Spader Dam), Ariadne (Ariadne auf Naxos, Katerina Ismailova (Lady Macbeth of Mtsensk) och titelrollen i Elektra. Med en särskilt stor association till Wagner’s Brünnhilde har hon framträtt i Ring-cykler på Metropolitan Opera, Opéra National de Paris, Wiener och Bayerische Staatsoper, Teatro alla Scala, Deutsche Oper Berlin, Semperoper Dresden, Salzburger Festspiele, Festival Aix-en-Provence och Kungliga Operan i Stockholm.

Med blicken mot nästa fas i karriären inriktar sig Katarina Dalayman idag på nya roller. Hennes Kundry i Parsifal på Metropolitan Opera hyllades av både publik och press och hon har även framträtt i rollen i Dresden, Paris och Stockholm. I Stockholm debuterade hon nyligen som Herodias (Salome) samt Kostelnicka (Jenufa), Klytemnestra (Elektra) och Amneris (Aida). Andra hyllade framträdanden är Ortrud (Lohengrin) med Royal Concertgebouw orkestern och Foreign Princess på Metropolitan Opera.

I december 2000 utnämndes Katarina Dalayman till Kunglig Hovsångare och 2006 mottog hon den kungliga utmärkelsen Litteris et Artibus, en medalj som utdelas för ”framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur”.

Katarina Dalayman gjorde sin debut på Kungliga Operan i Stockholm som Amelia i Simon Boccanegra (Verdi) 1992 tillsammans med Ingvar Wixell. Kort efter debuten tog den internationella karriären fart och hon blev omedelbart kontrakterad för produktioner på operahus utomlands.

Vänligen kontakta Maria Dalayman om ni önskar göra några redigeringar av biografin. 
Print Friendly, PDF & Email