Jakob Hultberg Biografi Svenska

Print Friendly, PDF & Email

Jakob Hultberg dirigent Biografi Svenska

Jakob Hultberg är en svensk dirigent, född 1978, som avslutade sina dirigentstudier i maj 2010 med en diplomexamen i orkesterdirigering från Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Sedan dess har han varit en regelbunden gäst hos flera av de främsta operahusen och orkestrarna i Skandinavien.

Jakob Hultberg är född I Sverige och har studerat dirigering i Göteborg och Köpenhamn. Han avslutade sina studier med en diplomexamen 2010 och har sedan dess varit aktiv inom såväl opera, symfoni, balett och sakral musik. Han har arbetat med ensembler och operahus som exempelvis Det Kongelige Teater i Köpenhamn, La Monnaie i Bryssel, GöteborgsOperan, Danska Radions symfoniorkester, Folkoperan och Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.

Under de senaste två åren har Jakob varit husdirigent på Malmö Opera och där har han dirigerat exempelvis La Traviata, West Side Story, Orfeus i underjorden samt ett stort antal konserter. Han har även varit en regelbunden gäst på Det Kongelige Teater i Köpenhamn och där har han dirigerat balettproduktioner, bland annat Svansjön och Nötknäpparen. I Stockholm gjorde han sitt första framträdande med Kungliga Baletten 2018 i Nötknäpparen och har även varit inbjuden för många konsertproduktioner med skandinaviska orkestrar och ensembler.

Kommande säsong inkluderar en världspremiär under Copenhagen Opera Festival samt en produktion av Peter Shaffers Amadeus i ett samarbete mellan Helsingborgs Symfoniorkester och Helsingborgs Stadsteater.

Ursprungligen utbildad som slagverkare har Jakob studerat kör- och orkesterdirigering, musikteori och komposition vid Göteborgs Akademi för musik och drama. På akademin arbetade han nära tillsammans med den nya musikavdelningen vilket ledde till många premiärer för både orkester- och kammarstycken. Hans samarbete med operaakademin gav honom även möjligheten att arbeta nära med operastudenterna och dirigera flera intressanta produktioner med sångare och orkester, samt premiären av flera operaverk.

Vänligen kontakta Maria Dalayman om ni önskar göra några redigeringar av biografin. 
Print Friendly, PDF & Email