Philip Zandén Biografi Svenska

Print Friendly, PDF & Email

Philip Zandén regissör Biografi Svenska

Philip Zandénär en mångfacetterad regissör och skådespelare. Sedan sitt stora genombrott 1981 som Mozart i succépjäsen Amadeus på Stockholms Stadsteater, har han medverkat i flera klassiska teateruppsättningar på de stora scenerna samt i många film- och tv-produktioner. Med sin gedigna teatererfarenhet och sitt musikaliska påbrå var steget inte långt till att börja regissera både teater och opera. Han är idag en etablerad regissör med en bred och imponerande meritlista inom både musikteater och teater.

Våren 2011 gjorde Philip Zandén sin regidebut på Kungliga Operan med Don Pasquale (Donizetti), han regisserade även Operahögskolans uppspel på samma scen. Dessutom regisserade han musikalen Leva livet på Chinateatern. Hösten 2010 regisserade han på Stockholms Stadsteater en uppmärksammad uppsättning av Strindbergs Fadren, här omdöpt till Fadern och med Kjell Bergqvist och Eva Röse i de bärande rollerna. Inom opera och musikal i övrigt har han regisserat West Side Story av Bernstein (Chinateater, 2006) och Barberaren i Sevilla av Rossini (Norrlandsoperan 2004).

Bland övriga höjdpunkter i hans karriär som regissör på senare tid kan nämnas: Art av franska dramatikern Yasmina Reza, Markurells på Stockholms stadsteater – här spelade han även huvudrollen – Jobs lidanden av den omstridde israeliske dramatikern Hanoch Levin på Judiska Teatern.

Under 00-talet har Philip regisserat ett flertal uppsättningar inom teater, opera och musikal. Framförallt har han varit verksam på Stockholms Stadsteater: Berlin (Hare, 2009), Brott och brott (Strindberg, 2009), Allt om min mamma (Adamson, 2008), Det går an (Love Almqvist, 2008), Figaros bröllop (de Beaumarchais, 2007), Hustruskolan (Molière, 2006), Fordringsägare (Strindberg, 2005), Hamlet (Shakespeare, 2004), Ett dockhem (Ibsen, 2002).

På andra teaterhus regisserade Philip Zandén även Människor i Solen (Teatret ved Sorte Hest i Köpenhamn 2001), Sommarnöjet av Goldoni (slutproduktion på teaterhögskolan i Göteborg 2003) Gruffet i Chiozza av Goldoni (slutproduktion på teaterhögskolan i Malmö 2007).

Philip Zandéns operaregidebut ägde rum 1995 med Mozarts Enleveringen ur Seraljen på Intima Teatern i Malmö. I slutet av 90-talet var Philip Zandén teaterchef och konstnärlig ledare för Malmö musikteater och har medverkat i och regisserat flera av husets uppsättningar under dessa år. Exempelvis Trollflöjten av Mozart, Putte Hågen och Dåliga människor av Wiehe/Andersson och Tiggarens opera av Pepusch/Gay. Han regisserade även Ett Dockhem på Gladsaxeteater i Köpenhamn 1994 samt Cabaret (Kander/Ebb) för Riksteatern 1997.

Philip Zandén föddes i Göteborg och sjöng som ung i radions gosskör. Han kommer från en musikalisk familj, morfadern är Gösta Nystroem, tonsättare till bl a Sinfonia del Mare, Sånger vid havet och operan Herr Arnes penningar. Efter avslutad skådespelarutbildning på Scenskolan i Malmö kom han till Stockholms Stadsteater 1979. Han fick sitt genombrott 1981 med Amadeus, en föreställning där han imponerade med sitt skådespeleri och pianospel. Han har därefter varit med i många av teaterns uppsättningar: Brott och straff, Figaros bröllop, Affären Danton, Pygmalion, Tolvskillingsoperan, Mästaren och Margerita m fl.

Philip Zandén rör sig vant inom olika genrer och han har prisats för sina insatser. 2002 erhöll han Thaliapriset för rollen som Albert Speer, i föreställningen Speer på Göteborgs stadsteater.

Filmer i urval: Bröderna Mozart, Amorosa, Freud flyttar hemifrån, Pensionat Oskar, Underbara älskade, Van Veeteren- Wallander och Beck-filmer.

Print Friendly, PDF & Email