Malin Hartelius Biografi Svenska

Print Friendly, PDF & Email

Albina Isufi sopran Biografi Svenska

Den svenska sopranen Malin Hartelius är en sångare som syns på världens främsta scener. Hon studerade i Wien för Margarethe Bence och inledde sin karriär på operan i Wien mellan 1989 och 1991. Därefter engagerades hon på Zürich operan och var där medlem av den fasta ensemblen ända fram till 2012. Bland roller hon framträdde med i Zürich kan nämnas samtliga Mozart-roller i röstfacket och även Sophie i Rosenkavaljeren, Estrella i Alfonso und Estrella, Adina i Kärleksdrycken, Leila i Pärlfiskarna, Eudoxie i La Juive, och Tatjana i Eugen Onegin. I juli 2011 efter premiären på Il Re Pastore i Zürich hyllades hon som en av de främsta Mozart-sångarna i vår tid.

Malin Hartelius fick sitt internationella genombrott som Adina i Kärleksdrycken på Frankfurtoperan och som Blondchen i en föreställning som dirigerades av Marc Minkowski på festspelen i Salzburg. Hon inbjöds därefter att framträda på operahusen i Berlin, Wien, Paris, Hamburg och München liksom under festivalerna i Ludwigsburg Schwetzingen och Aix-en-Provence. Debuten i Salzburg följdes där av roller som Dircé i Cherubinis Médéa, Adele, Rosina i La finta Simplice, Fiordilig och nyligen som Pamina i von Winters Das Labyrinth.

Bland höjdpunkterna på senare tid kan nämnas hennes debut som Leila i Pärlfiskarna i Zürich och även den högt prisade återkomsten till Wienoperan som Elvira under ledning av dirigenten Franz Welser-Möst och som Grevinnan i Figaros bröllop. Malin har också framträtt flera gånger med Franz Welser-Möst och Clevelands symfoniorkester bland annat i en scenisk produktion av alla tre Da Ponte-operorna. I Zürich fick hon strålande recensioner för sin medverkan i Händel-pastischen Sale och som Fiordiligi operans produktion i Winterthur.

Malin Hartelius framträder också regelbundet som konsertsångare och arbetar då med ledande dirigenter som Ivor Bolton, Riccardo Chailly, William Christie, Adam Fischer, Sir John Eliot Gardiner, Nikolaus Harnoncourt, Martin Haselböck, Mariss Jansons, Philippe Jordan och Franz Welser-Möst och med erkända orkestrar som Wienfilharmonikerna, Royal Concertgebouw-orkestern, Gewandhausorkestern i Leipzig, Tonhalleorkestern i Zürich, Accademia Santa Cecilia, Radiosymfonikerna i München, London Symphony Orchestra och Clevelandorkestern.

Bland de verk hon sjunger på konsertscenen kan nämnas Mahlers symfoni nummer 4 och Händels Messias (i Salzburg), Brahms Requiem, Mozarts c-mollmässa och Haydns Årstiderna (i Cleveland), Haydns Skapelsen med Adam Fischer och Beethovens symfoni nummer 9 med Chailly.

Malin Hartelius finns återgiven på CD och DVD exempelvis med Monteverdi‘s Il ritorno d’Ulisse in patria (Harnoncourt), Rosenkavaljeren, Hans och Greta, Così fan tutte, Trollflöjten och Figaros bröllop (Welser-Möst) samt Enleveringen ur seraljen från operan i Zürich, Idomeneo (Norrington, Camerata Salzburg) och La finta semplice (Hofstetter, Camerata Salzburg) från Salzburgfestivalen.

Vidare kan Malin höras i inspelningar av Mozarts Il sogno di Scipione med Freiburger Barockorchester och flera av Bachs kantater (Gardiner, Monteverdi Choir), Mozarts C- mollmässa (Bolton, Mozarteumorchester Salzburg) och Haydns Harmonienmesse (Jansons, Bavarian Radio Symphony Orchestra and Choir).

I januari 2010 fick Malin Hartelius den kungliga utmärkelsen Litteris et Artibus.

Print Friendly, PDF & Email