Lydia Bryngelsson Biografi Svenska

Print Friendly, PDF & Email

Lydia Bryngelsson mezzo sopran Biografi Svenska

Lydia Bryngelsson är en tysk-amerikansk mezzosopran bosatt i Oslo, Norge. Hon föddes i New Brunswick, New Jersey, USA och flyttade med familjen Tyskland när hon var sex år. Som barn fick hon sin första scenerfarenhet i olika produktioner på Theater Trier, bland annat som Bilke i Spelmannen på taket och i ett stort antal operor som Eugen Onegin och Ernani där hon framträdde tillsammans med sin pappa, basen James Moellenhoff. Den första vokala träningen fick hon av sin mamma och tilldelades första pris i den tyska tävlingen Jugend musiziert.

Bland engagemang under senare tid: framträdande i rollen som Funiculà i Opera på timeplanen på Oslo, i en operagala på konserthuset i Stavanger tillsammans med Opera Rogaland, som altsolist i Händels Dixit Dominus i Oslo domkyrka och som Andra damen i Trollflöjten på Oslo opera.

Några roller i urval från tidigare säsonger: Fortuna och Minerva i Il ritorno d’Ulisse in patria och Prins Orlovsky i Läderlappen på Oslo opera, Tredje damen i Trollflöjten och Cenerentola (Rossini) på Opera Østfold, Virginia Woolf i uruppförandet av operan Orlando av Peter Aderhold på Staatstheater Braunschweig. Hon har även medverkat i Schwäne des Kapitalismus, på Deutsches Teater i Berlin och i Norge på olika scener sjungit Miss Baggott i Brittens The Little Sweep, Maddalena i Rigoletto samt Hans i Hans och Greta.

Lydia har arbetat med dirigenter som Rudolf Piehlmayer, Alessandro de Marchi, Alexander Joel, Tobias Ringborg, Per Kristian Skalstad, Magnus Loddgard, Christopher Lichtenstein och Sigmund Thorp.

Hennes konsertrepertoar inkluderar bland annat: Juloratoriet, Matteuspassionen och Johannespassionen av Bach, Messias och Dixit Dominus av Händel, Mass in D av Dvorak, Petite Messe Solennelle av Rossini och Magnificat av Christoph Schönherr.

Lydia Bryngelsson studerade under åren 2004 – 2012 vid konservatoriet i Leipzig Felix Mendelssohn-Bartholdy, examen för Professor Berthold Schmid samt vid universitetet i Stavanger och har därifrån ett post-graduate diploma in voice, professor Elizabeth Norberg- Schulz.

Master classes: med Michael Volle, Sigiswald Kuijken, Maestro Claudio Di Segni, Dr Cynthia Dyre- Moellenhoff, Cecilia Alegi, Erling Eriksen, Gianni Fabbrini, Richard Barker, Raymond Modesti, Matthew Marc Marriott and Andrea Secchi.

Print Friendly, PDF & Email