Johan Wållberg Biografi Svenska

Print Friendly, PDF & Email

Johan Wållberg baryton Biografi Svenska

Johan Wållberg har etablerat sig som en av våra mest anlitade konsert- och oratoriesångare och har framträtt med körer och orkestrar i Sverige, Danmark, Finland och Tyskland. Han är även en efterfrågad operasångare och har medverkat i operauppsättningar vid bl.a. Kungliga Operan, Malmö Opera, Drottningholms slottsteater, Wermland Opera samt Opera på Skäret. Johan är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan, Hochschule für Musik und darstellende Kunst i Frankfurt am Main samt Operahögskolan i Stockholm.

Bland höjdpunkter nyligen kan nämnas Belcore i Kärleksdrycken på Opera på Skäret and Archon i The Greek Passion av Martinú på Wermland Opera. Johan medverkade även i det nyskrivna verket “Det går an” (Sundqvist/Fjellsström) på Läckö Slott och Malmö Opera. Tidigare sjöng han titelrollen i den nyskrivna operan “Boris Christ “i Piteå Kammaroperas uppsättning och medverkade även som Sakristanen i Tosca i Opera Östfolds utomhusproduktion på Fredrikstens fästning i Halden (2015).

Johan Wållberg debuterade i Vadstena-akademiens uppsättning av Zander/Envallssons ”Kopparslagaren” år 2000. Han har medverkat i Martin y Solers opera ”La Capricciosa Coretta” på Drottningholms slottsteater, Kungliga Operans uppsättning av Verdis “Don Carlos” samt Jahnkeoperans ”Fröken Julie” på Intima teatern i Stockholm. Under tre somrar var han engagerad vid Opera på Skäret; 2007 och 2009 i uppsättningen av ”Kronofogdarne och slåtterölet”- där han gjorde inte mindre än tre roller – och under sommaren 2008 som Sakristanen och Sciarrone i Tosca. Vid Wermland Opera har Johan framträtt som Monterone i Rigoletto (2009/2010) medverkat i Johannespassionen (2012 )samt i barnoperan “Tre små grisar” som Stora stygga vargen. Med Nordisk Kammaropera har han gjort Kapten Krok i Peter Pan (2012), Kejsaren i Kina i Näktergalen (2013) och Per Anger i Raoul Wallenberg-saknad (2014).

Johan är ofta anlitad som konsert- och oratoriesolist och har sjungit solopartierna i de flesta större verk såsom Brahms Requiem, Mozarts Requiem, Händels Messias, Bachs Juloratorium, H-moll mässa samt Matteuspassionen och Johannespassionen. Johan ger regelbundet romanskonserter och har de senaste åren bl.a. sjungit Winterreise av Schubert, Dichterliebe av Schumann, Allan Petterssons Barfotasånger och Kung Eriks visor av Rangström.

Johan Wållberg har bl.a. mottagit stipendium från Anders Walls stiftelser- ”Confidencenstipendiet”, Kungliga Musikaliska Akademien samt Blekinge läns landstings kulturstipendium. 2006 utnämndes Johan till Christina Nilsson-stipendiat. I juni 2008 vann han andra pris i Wilhelm Stenhammar International Music Competition, vilket bl.a. ledde till engagemang med Norrköpings symfoniorkester och en romansafton i Göteborgs konserthus.

Vänligen kontakta Maria Dalayman om ni önskar göra några redigeringar av biografin. 
Print Friendly, PDF & Email