Elin Skorup Biografi Svenska

Print Friendly, PDF & Email

Elin Skorup sopran Biografi Svenska

Med sin lätt lyriska sopran, flexibla rörlighet i rösten och dess vackra klangfärg har Elin Skorup på kort tid kommit att bli en väl anlitad och uppskattad sångerska. Bland de senaste och framtida engagemangen finns både Mahlers symfoni no 4 och Mendelssohns Lobgesang, den senare med Andrew Manze och Helsingborgs symfoniorkester. Operettdebut som Valencienne i Glada Änkan i Malmö samt barockopera på Confidencen i rollen som den våldsamma krigarprinsessan Palmida i Wilhelmina von Bayreuths Argenore. En uppsättning som går på turné till Malmö och Köpenhamn tillsammans med välrenommerade Camerata Øresund hösten 2022.

Elin har vidare gestaltat en kritikerrosad Norina i Don Pasquale, sjungit Förste sekreterare på Drottningholms slottsteater i Syskonen i Mantua, varit solist i Mozarts Requiem med Kungl. Filharmonikerna i Stockholms Konserthus samt medverkan på den kritikerrosade Brahmsskivan ”Song of Destiny” med Gävle symfoniorkester och dirigent Jaime Martin (Ondine Records). Bl.a skriver franska Forum Opera -Le Magazine du mond Lyrique: ”Ett särskilt omnämnande…där Elin Skorup, med sin vackra sopran, anmärkningsvärt deklamerar texten i Nagen am Herzen fühl ich.”

Tidigare har Elin gestaltat Proserpina i Monteverdis L’Orfeo med Göteborg Baroque, varit sopransolist i Mozarts c-mollmässa i Palacio de Festivales Cantabria i Spanien samt framträtt på Ton Koopmans festival Itinéraire Baroque i Périgord Frankrike.

Elin har hela spektrat av konsert- och kyrkomusikrepertoaren, vare sig det gäller Haydns Skapelse eller Bachs Matteuspassion. Från sitt förflutna som professionell ensemblesångerska har Elin Skorup som solist medverkat i flera nutida verk av tonsättare som Paula af Malmborg Ward, Staffan Storm och Anders Hillborg, både skivinspelningar och konsertant. Hon har tilldelats flertalet stipendier däribland Folkoperans vänners stipendium 2016 och Drottningholmsteaterns vänners stipendium 2020. Utbildad på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm samt Operahögskolan i Stockholm.

Elin sjunger sedan 2015 för Prof. Lena Hellström Färnlöf

Några röster ur pressen:

”Elin Skorup sjunger helt enkelt ljuvligt”
Palmida- Argenore Tidskriften opera nov 2021

”..sprittande, glasklar och karismatisk drillar hon fram sina partier..”
Valencienne- Glada Änkan, Skånskan 29/9 2021

”..en scennärvaro som är magnetisk”
Proserpina -L’Orfeo Expressen jan 2018

”…les colleur cristallines..”
Konsert Ton Koopmans barockfestival Perigord -Baroquiades 2017

”.. i ett par satser bryter den Mozartska melodiken och ljuset fram, och det blev nästan magiskt när ljusa sopranen Elin Skorup drömskt svingade sig som en lekfull lärka över kör och orkester; som om hon lyft från marken och svävade fram oberoende av tid och puls”
Sundsvalls tidning -Mozart mässa i c-moll

Print Friendly, PDF & Email